Marcin Celiński opowiadał o restauracji działającej przy Sokołowskim Ośrodku Kultury, a więc na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Podkreślał, jak ważna jest jakość, którą oferuje się gościom, mówił o procesie pozyskiwania dostawców, których SOK szuka w najbliższej okolicy, by promować nie tylko swoją kuchnię, ale i lokalnych producentów.
Rafał Siwek wyjaśniał jak powstał „Zagubek” i czemu służy. Miejsce promujące lokalne produkty i miejscowych producentów po 3 miesiącach działalności już jest dobrze rozpoznawalne przez mieszkańców i turystów i chociaż jego tworzeniu towarzyszyły pewne obawy, to już dziś można powiedzieć, że „Zagubek” jest świetnie trafioną odpowiedzią na potrzeby mieszkańców i turystów.
Senator Maria Koc w rozmowie z Radiem Podlasie podkreślała, że pogranicze Podlasia i Mazowsza ma ogromne tradycje kulinarne, które są uzupełnieniem bogactwa kulturowego, przyrodniczego i historycznego, co razem powoduje, że są to tereny coraz chętniej odwiedzane przez turystów, którzy szukają tu odpoczynku i wyciszenia, których tak brakuje w codzienności.
Konferencji towarzyszyły warsztaty kulinarne i degustacja potraw Wielkiego Gościńca Litewskiego przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i sołectwa. W ramach części praktycznej, panie z KGW z Mińczewa pokazywały, jak przygotować zaguby, zaś KGW z Hołowienek przygotowało pokaz pieczenia pasztetów wegetariańskich.
Spotkanie „Smaki Wielkiego Gościńca Litewskiego” odbyło się w sobotę, 18 września w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” w Drohiczynie, jego organizatorem była Lokalna Organizacja Turystyczna „Wielki Gościniec Litewski”. Była to kulinarna podróż po Wielkim Gościńcu Litewskim, gdzie mieszają się smaki mazowieckie, nadbużańskie, podlaskie, tatarskie, żydowskie i litewskie. Smak tej kulinarnej podróży mogli poznać wszyscy odwiedzający Zagubek w deszczową, wrześniową sobotę.
ZOBACZ ZDJĘCIA
.jpg)
.jpg)
.jpg)
ABol/DW





























Listopad 2025
