Publikacja zgodnie z tytułem została podzielona na dwie główne części. W pierwszej zawarte zostały przepisy na przetwory słodkie i słone. Wśród słodkich znaleźć można wszelkiego rodzaju: kompoty, soki, nektary, marmolady, dżemy, konfitury i galaretki, a także owoce suszone oraz wina owocowe. W części z przepisami na przetwory wytrawne znalazły się: warzywa pasteryzowane, przeciery, różnego typu marynaty i kiszonki, a także warzywa suszone i smaczne soki. W rozdziale dotyczącym ziół i przypraw opisane zostały chętnie używane w kuchni rośliny, na przykład: bazylia, cynamon, czarnuszka, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, kminek, majeranek, melisa, szałwia czy tymianek. Oprócz całej gamy przepisów na potrawy z proponowanymi ziołami, zamieszczone tu również zostały receptury na przetwory witaminowe.
Przepisy podobnie jak w pozostałych książkach z serii „Mamo, daj mi przepis” są sprawdzone i łatwe do wykonania. Szczegółowo opisane tajniki przygotowania różnorakich weków dają pewność, że po ich otwarciu domownicy będą mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem. Całość opatrzona została pięknymi fotografiami przygotowanych dań. Tradycyjnie w drugiej części nie zabrakło też miejsca na notes na własne przepisy, dzięki czemu wszystkie znajdą się w jednym miejscu.
Justyna Bielecka „Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni. „
Seria : Mamo, daj mi przepis
Wydawnictwo JEDNOŚĆ
[MSz]