Już na początku sesji radny Krzysztof Tymoszuk złożył wniosek o zdjęcie tego projektu uchwały z porządku obrad. Jak argumentował, nie chodziło mu o pieniądze, ale o to, aby starosta Janusz Kozioł raz jeszcze przemyślał współpracę z radnymi opozycyjnymi. Radny Tymoszuk chciał też aby starosta wypowiedział się na temat jego wniosku i samej uchwały. Starosta nie zabrał jednak głosu. Ostatecznie zaś wniosek radnego Tymoszuka nie uzyskał poparcia. Punktu mówiącego o podjęciu uchwały w sprawie diet radnych nie zdjęto z porządku obrad.
Tematem zmiany sposobu naliczania diet radni zajęli się już pod koniec obrad. Jako pierwszy głos w dyskusji zabrał radny Krzysztof Fornal, jeden z radnych opozycyjnych, zasiadający w komisji rewizyjnej. Jego wystąpienie było bardzo szczegółowe, a dotyczyło nieścisłości jakich dopatrzył się on w projekcie uchwały. Radny zwrócił uwagę, że po pierwsze według zaproponowanych przez Zarząd Powiatu zmian, on jako członek komisji rewizyjnej nie będzie pobierał żadnej diety. W uchwale zabrakło bowiem sformułowania o członkach komisji rewizyjnej. Zwrócił też uwagę, że według projektu uchwały, aby pobierać wyższą dietę nie trzeba być członkiem żadnej ze stałych komisji Rady Powiatu, a jedynie uczestniczyć w jej pracach. To według radnego Fornala wynikało wprost z zapisu projektu uchwały. Chodziło tu o punkt mówiący o przyznawaniu diety w wysokości 60 procent tym radnym, którzy „uczestniczą” w pracach komisji. Radny Krzysztof Fornal stwierdził też wprost, że zaproponowane zmiany w sposobie naliczania diet, będą oznaczały jedynie, że diety otrzymuje się za pełnienie funkcji, a nie za zaangażowanie w pracę Rady.
|
Podczas dyskusji głos zabrał też m.in. radny Henryk Tymosz, również reprezentant powiatowej opozycji. Przypomniał on dlaczego radnych opozycyjnych nie ma wśród członków stałych komisji Rady Powiatu oraz podkreślał, że nie jest on radnym dla diety. Zaproponował nawet, aby podjąć uchwałę o zniesieniu diet.
Uwagi radnego Fornala zostały przez Zarząd Powiatu uwzględnione. Wicestarosta Włodzimierz Wolski zgłosił autopoprawkę. Projekt uchwały zmieniono i przegłosowano. Za jego przyjęciem było 12 radnych, a dwóch wstrzymało się od głosu.
Dieta radnych powiatowych naliczana jest na podstawie kwoty bazowej ustalanej corocznie w ustawie budżetowej. Obecnie wynosi ona 1766,46 zł. Zgodnie z przyjętą podczas sesji uchwałą, radni Rady Powiatu Łukowskiego otrzymywać będą diety w następującej wysokości:
- przewodniczący Rady Powiatu – 110% (1943,10 zł)
- radny pełniący nieodpłatnie funkcję członka Zarządu Powiatu – 100% (1766,46 zł)
- wiceprzewodniczący Rady Powiatu, przewodniczący Komisji Rewizyjnej i przewodniczący stałych komisji Rady Powiatu – 80% (1413,17 zł)
- zastępca przewodniczącego i sekretarz Komisji Rewizyjnej, zastępcy przewodniczących stałych komisji Rady Powiatu – 70% (1236,52 zł)
- radni będący członkami stałych komisji Rady Powiatu i Komisji Rewizyjnej – 60% (1059,88 zł)
- pozostali radni – 50% (883,23 zł)
AKup