Medyczną wiedzą z zakresu chirurgii onkologicznej podzielił się z nami dr n. med. Paweł Piotrowski, chirurg onkolog kierujący Oddziałem Chirurgii Onkologicznej Siedleckiego Centrum Onkologii. Jak podkreślił dr Piotrowski „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Nowotwór jelita grubego jest w pierwszej piątce najczęściej występujących nowotworów w Polsce. Profilaktycznym badaniom przede wszystkim powinny się poddać osoby będące w grupie ryzyka, w których rodzinie często występowały tego typu problemy, a także osoby u których występują polipy. Sam polip nie jest powodem do obaw, jak podkreślił dr Piotrowski polipy podlegają usunięciu podczas mało inwazyjnych zabiegów jak kolonoskopia. Szybko wykryta zmiana, daje szansę na całkowite wyleczenie i zapobiega w przyszłości poddaniu się ciężkim procedurom onkologicznym. Jak chirurg podkreślił, każde dłużej trwające wzdęcia, częste biegunki powinny nas zaalarmować do odbycia konsultacji zaczynając od lekarza rodzinnego, a następnie gastroenterologa. Objawami, których w żadnym wypadku nie można zlekceważyć według doktora Pawłowskiego są pojawiające się w kale krew i zwiększona ilość śluzu. Szybkie chudnięcie, złe samopoczucie, utrzymująca się anemia także powinny być powodem szybkiej wizyty u specjalisty.
W siedleckim szpitalu funkcjonuje Konsultacyjny Punkt Stomijny dla wszystkich pacjentów po wyłonieniu stomii. W ramach punktu, można otrzymać porady na temat tego jak dbać o wyrób medyczny oraz uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania w zakresie funkcjonowania ze stomią. W rozmowie z pielęgniarką oddziałową mgr Anną Fierasiewicz poruszyliśmy temat czy jeśli już zapada decyzja o usunięciu części jelita, to pacjenci mają szansę na normalne życie. Pielęgniarka podkreśliła, że mimo iż założenie stomii jest zawsze pewnego rodzaju stresem dla pacjenta i powoduje lęk, można jak najbardziej normalnie funkcjonować. Nie wyklucza to także uprawiania sportu. Można pływać, jeździć rowerem, a nawet biegać maratony.
Oprócz konsultacji chirurgicznych, w holu głównym szpitala zostały wystawione liczne stoiska m. in. z poradami z zakresu dietetyki przy dolegliwościach jelitowych, prawidłowego żywienia i inne. Na tę okazję przygotowano także stoliki ze zdrowymi produktami do poczęstunku takimi jak warzywa, owoce, suszone śliwki i inne. Pojawiły się także pełnoziarniste makarony, pieczywo by zobrazować pacjentom, że zdrowe nie znaczy niesmaczne i zwrócić uwagę jakie produkty warto wybierać w codziennej diecie.
KC/MR