Rolnicy

Kwadrans o wsi i rolnictwie z 23 grudnia 2021 r.
2021-12-23 16:40:40 Artykuł czytany 112 razy
Program Pomocy Żywnościowej Groszek z marchewką, powidła śliwkowe, szynka drobiowa czy mleko UHT. To tylko niektóre produkty, trafiające do potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ). O tym działaniu z Karoliną Gaweł rzecznik prasową Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa rozmawia Andrzej Ilczuk.
Rzecznik KOWR podkreśliła, że pomoc żywnościowa trafia do potrzebujących za pośrednictwem wyłonionych w konkursie instytucji i organizacji partnerskich. Wśród nich są Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż i Federacja Polskich Banków Żywności, a w 2021 roku Kościół Starokatolickie RP. Aby otrzymać pomoc żywnościowa trzeba się zgłosić do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania Ośrodka Pomocy Społecznej, bądź do organizacji partnerskiej. O przyznaniu pomocy decyduje wysokość dochodu na osobę. W 2022 roku będzie to maksymalnie 1707 zł 20 gr dla osoby samodzielnie prowadzącej gospodarstwo domowe i 1320 zł w rodzinach.
W ramach POPŻ organizowane są również warsztaty kulinarne, dotyczące gospodarowania domowym budżetem czy uświadamiające poświęcone np. marnowaniu żywności. Karolina Gaweł dodała, że w 2020 roku w ramach Programu Pomocy Żywnościowej blisko 1,3 mln potrzebujących otrzymało ok. 63 tys. ton żywności.
Paszportyzacja polskiej żywności
W Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa trwają prace nad paszportyzacją polskiej żywności. Wygenerowany przez system „paszport żywności” udostępni uczestnikom rynku szerokie spektrum wiarygodnych, rzetelnych informacji, które potwierdzą drogę, jaką przebył produkt, zanim trafił na polskie i zagraniczne stoły. Paszportyzacja oznacza zgromadzenie i udostępnienie informacji o wszystkich etapach powstawania produktu żywnościowego – od pola czy obory – poprzez przetwórstwo i transport - do stołu.
Prace zmierzające do wdrożenia paszportyzacji polskiej żywności zostały zainicjowane na wniosek uczestników łańcucha dostaw, w tym zrzeszonych w organizacjach branżowych z rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Wskazywały one, że w obecnym otoczeniu rynkowym występuje szereg problemów, które ograniczają rozwój sektora rolno-spożywczego. Najważniejsze, to zaliczyć rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produktach spożywczych, dużą liczbę pośredników, brak przejrzystości łańcucha dostaw, spadające zaufanie do niektórych produktów oraz przypadki zanieczyszczeń, fałszowania lub skażenia żywności.
Pierwsza faza realizacji projektu polega na przeprowadzeniu pilotażu. W Ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi w obecności wicepremiera, ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka, została podpisana umowa pomiędzy Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, a Naukową i Akademicką Siecią Komputerową – Państwowym Instytutem Badawczym na realizację Pilotażu projektu „Paszportyzacja polskiej żywności”. Podpisy pod dokumentem złożyli Michał Wiśniewski zastępca dyrektora generalnego KOWR i Wojciech Pawlak dyrektor NASK.
W realizację projektu zostały zaangażowane podmioty administracji publicznej, w tym jednostki odpowiedzialne za proces nadzorowania bezpieczeństwa i jakości żywności, a także Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Transportu Drogowego i Główny Inspektorat Weterynarii.
W ramach pilotażu zbudowany zostanie i przetestowany system IT obejmujący monitorowanie produkcji i przetwórstwa mięsa wołowego, wieprzowego i ziemniaków. Pilotaż, ma na celu dokonanie praktycznego sprawdzenia możliwości zbudowania jednego, w pełni kompatybilnego systemu dla różnorodnych produktów żywnościowych umożliwiającego wytworzenie i udostępnienie „paszportu” potwierdzającego autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności.
Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności obejmie szerokie grono uczestników, począwszy od producentów rolnych, zakłady przetwórcze, poprzez firmy transportowe i magazynujące.
Według planów pilotaż będzie trwał 15 miesięcy i powinien się zakończyć w połowie marca 2023 r. Paszportyzacja polskiej żywności jest pionierskim projektem w skali Europy. POSŁUCHAJ
AI [ja]
Zobacz także
- Kwadrans o wsi i rolnictwie z 16...
- Modernizacja gospodarstw rolnych –...
- Kolejny nabór na inwestycje...
- Nabór wniosków o wsparcie na...
- Spis stanu stada nie później niż...
- Trwa wypłata wsparcia dla rolników,...
- Emerytura rolnicza po 25 latach...
- Inwestycje odtwarzające potencjał...
- Realizacja wypłat końcowych w...
- Konferencja na temat rozwoju...

Zapraszamy na audycje:

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »
Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »
Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »
Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »
Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »
Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »
Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Co, gdzie, kiedy


Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!