
Ks. Jerzy Cudny, proboszcz parafii pw. WNMP podczas święcenia pokarmów przypominał o trwającej adoracji krzyża, ciszy i modlitewnej zadumie, które towarzyszą Wielkiej Sobocie. Podkreślał, że oczekując na Zmartwychwstanie jesteśmy sercami z Ukrainą, która walczy o wolność. Kapłan zachęcał do modlitwy, by korzystać z wyjątkowego czasu Triduum Paschalnego, gdy serce Jezusa jest dla nas otwarte w sposób szczególny.

Tradycja święcenia pokarmów jest wciąż bardzo żywa i od rana wierni z pięknie udekorowanymi koszyczkami podążają do kościołów. Kustosz Agnieszka Kiersnowska z Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kuka w Ciechanowcu w rozmowie z Radiem Podlasie zwracała uwagę, że tradycyjnie należało poświęcić wszystkie pokarmy, które miały być zjedzone w czasie Świąt. W bogatych domach święcono cały suto zastawiony stół (na takim stole mogły znaleźć się np. całe pieczone prosięta). Dziś święconka zajmuje mały, najczęściej wiklinowy koszyk, przyozdobiony bukszpanem.
W czasie Wielkanocy na stołach królują jajka, kolorowe pisanki zdobione w przeróżny sposób w zależności od regionu. Jajka służyły dawniej także do zabawy wielkanocnej zwanej „wybitkami”. Jak wyjaśnia kustosz Agnieszka Kiersnowska, zabawa była bardzo prosta ale popularna, uczestnicy stukali się ugotowanymi jajkami, osoba której jajko pękło musiała je oddać. Zwycięzca zabierał jajko i zwykle od razu zjadał.

Niektóre zwyczaje wielkanocne miały zapewnić pomyślność w rodzinie, w domu czy w gospodarstwie. By zapewnić sobie pomyślność w polu, gospodarze ścigali się wracając do domu z Rezurekcji. Zwycięstwo w tym wyścigu miało zapewnić obfite plony.
Chociaż część tradycji świątecznych nie przetrwała próby czasu, to są też zwyczaje do dziś pielęgnowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przed Wielkanocą święcimy palmy, w Wielką Sobotę – potrawy na stół świąteczny, w Niedzielę Wielkanocną dzielimy się jajkiem przy świątecznym śniadaniu.
ZOBACZ ZDJĘCIA
ABol