W Drohiczynie „Bitwę Regionów” zorganizowano na terenach nad Bugiem u podnóża Góry Zamkowej. Miejsce to jest szczególnie lubiane przez mieszkańców i turystów. W ostatnim czasie dzięki wielu inwestycjom nabrzeże zostało zrewitalizowane a tereny te stały się wyjątkową lokalizacją do organizacji wydarzeń, jak i do spędzania czasu w gronie rodziny czy przyjaciół. Jak powiedziała Maria Koc, nie można było znaleźć piękniejszego miejsca do prezentacji lokalnej kuchni w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich.
Z senator Marią Koc o kulinariach, tradycji i walorach turystycznych Drohiczyna, rozmawiała Agnieszka Bolewska-Iwaniuk. POSŁUCHAJ
Podczas „Bitwy Regionów”, pulpeciki rybne w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Nadbużanki” z Mielnika uznano za najlepszą potrawę. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Nurca Stacji z tradycyjnymi kulebiakami, a trzecie KGW z Minczewa za kartacze ze skraweczką.
„Bitwę Regionów”, powiatowy etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego adresowanego do Kół Gospodyń Wiejskich w powiecie siemiatyckim zorganizowano w Drohiczynie 24 lipca. Bitwa Regionów w połączeniu z Podlaskim Piknikiem Rodzinnym i festiwalem teatralnym „Wertep” przyciągnęła do Drohiczyna mieszkańców i turystów z całego regionu.
Wydarzenie w pięknych nadbużańskich plenerach odwiedziła Agnieszka Bolewska-Iwaniuk.
GALERIA ZDJĘĆ
ABol [ja]