W Drohiczynie powstały świąteczne potrawy z mięsa: rolada drobiowa i ze schabu, krokiety z farszem mięsno-kapuścianym, pierogi drożdżowe z mięsem i kisiel owsiany ze skwarkami.
– Kisiel owsiany zawsze jest na naszym stole wigilijnym, tyle że z miodem, albo syropem, dopiero na drugi dzień podajemy go ze skwarkami – tłumaczyła Danuta Mudel z Moszczony Pańskiej.
Stowarzyszenie „Moszczonka” w roku 2021 wprowadziło owsiany kisiel na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– Takie akcje i promocja naszej działalności jest nam bardzo potrzebna, bo to docenienie naszej pracy - mówiła Helena Kalinowska ze Stowarzyszenia „Moszczonka”.
Podobne warsztaty odbędą się w sumie 4 razy w różnych częściach województwa podkaukaskiego. Na bazie potraw przygotowywanych na warsztaty powstanie elektroniczna książka kucharska z 12 świątecznymi przepisami na dania postne, mięsne, rybne i słodkości. Opublikowana będzie na stronie: pcpl.wrotapodlasia.pl.
>>> GALERIA ZDJĘĆ <<<
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Źródło: www.podlaskie.eu
Oprac.: ABol
Foto: Paweł Krukowski / UMWP
[ja]