Festiwalowi goście uchylą rąbka tajemnicy dawnych receptur, zarówno polskich jak i ukraińskich. Wśród nich m.in.: Krystyna Zgódka, zawodowa plebańska kucharka, która opowie o gotowaniu tradycyjnym, Ihor Lylo, profesor Uniwersytetu Lwowskiego, który będzie mówił o tradycyjnej kuchni lwowskiej, a także Małgorzata Buttitta, dziennikarka i autorka książek kulinarnych, która przedstawi dawne książki kucharskie Wojciecha Wielądki, przepisy Marcjanny Oborskiej oraz kucharzy pałacowych Ossolińskich i Ogińskich. Pełny program dostępny jest na stronie Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie oraz na plakatach.
.jpg)
A już w czwartkowym wydaniu Przystanku Podlasie, po 17.00 rozmowa Agnieszki Osmólskiej-Ilczuk z Łukaszem Modelskim m.in. o tym, co łączy polską i ukraińską tradycję kulinarną, o rekonstrukcjach kuchennych, o atrakcjach szykowanych przez organizatorów oraz kulinarnym bohaterze głównym festiwalowego programu.

Aoi, autor zdjęcia: Mikołaj Kasprowicz
[ja]