![](/upl/articles/cf9da61ca310d8d5adfec38def865e2e.jpg)
300 g mąki,
szczypta soli,
4 żółtka,
1 jajko,
5 łyżek gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
1 łyżka octu,
olej i smalec do smażenia,
cukier puder do posypania faworków.
![](/upl/articles/e27306974fe5e07f3d05b254b478397b.jpg)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy.
Następnie wałkiem należy obijać ciasto.
Takie poobijane ciasto trzeba podzielić na 4 porcje.
Każdą porcję rozwałkowuje się na cienki placek i wykrawa ok. 2 cm paski o długości ok 10-15 cm.
W środku każdego faworka trzeba zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
![](/upl/328359538_1249377269122509_3624896976977264931_n.jpg)