Składniki na około 30 sztuk
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej/ korzennej
2 łyżki masła
1 jajko i dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciastek
3 łyżki ciepłego mleka
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony, gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając należy dodać cukier, sodę, przyprawę korzenną, a następnie masło i jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy w międzyczasie po łyżce ciepłego mleka. Ugniatamy ciasto do momentu aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 10-12 minut. Kiedy pierniczki ostygną możemy ozdobić je lukrem lub polewą czekoladową.


fot. MR
[MSz]