Składniki
1-2 płaty schłodzonego ciasta francuskiego
2 pomidory
kilka plasterków sera twarogowego (np. z papryka lub ziołami)
1 cebula
10 pieczarek
50 g żółtego sera
1 łyka oleju
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie)
![](/upl/IMG_20170928_203802.jpg)
Przygotowanie
Z płata ciasta francuskiego wycinamy kółka - najlepiej zrobić to przy użyciu szklanki lub filiżanki. Krążki z ciasta układamy na wyłozonej papierem do pieczenia blaszce.
![](/upl/IMG_20170928_204801.jpg)
![](/upl/IMG_20170928_205351.jpg)
Przekąski z pieczarkami i cebulką
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Kiedy olej jest gorący wrzucamy cebulkę, smażymy dosłownie minute i dodajemy pieczarki - solimy. Kiedy cebulka i pieczarki zmniejszą swoją objętość to znak, że są gotowe. Tak przygotowaną cebulkę i pieczarki doprawiamy pieprzem i majerankiem. Farsz układamy na środku naszych krążków z ciasta francuskiego, na koniec posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Ciasto francuskie po upieczeniu powinno mieć piękny złoty kolor.
![](/upl/IMG_20170928_204412.jpg)
![](/upl/IMG_20170928_205935.jpg)
Przekąski z serem twarogowym i pomidorem
Na krążkach z ciasta francuskiego rozkładamy po 1/4 plastra sera twarogowego (u mnie serek z dodatkiem papryki)oraz kawałek pomidora. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.
![](/upl/IMG_20170928_210058.jpg)
Gotowe przekąski prezentują się tak...
![](/upl/IMG_20170928_212924.jpg)
![](/upl/IMG_20170928_213029.jpg)
![](/upl/IMG_20170928_213034.jpg)
![](/upl/IMG_20170928_213403.jpg)
SMACZNEGO!
[MSz]