- 0,5 l soku pomarańczowego
- 01, l wody
- starty imbir – świeży (pół łyżeczki)
- 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sok pomarańczowy gotujemy razem ze startym imbirem. W tym czasie w wodzie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i cukier. Kiedy sok zaczyna wrzeć dodajemy pozostałe składniki i szybko mieszamy. Gotowy kisiel przelewamy do pucharków i deser gotowy.
Można dodać miodu zamiast cukru, ale wtedy nie dodajemy go do gotującego się soku, a deser dosładzamy gdy już nieco przestygnie, bo miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości.
Dla wydobycia smaku, można na wierzch dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Taką skórkę należy przygotować samodzielnie. Pomarańczę myjemy i dokładnie sparzamy gorącą wodą. Obieramy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wody (tak żeby pokryła dno), wrzucamy skórkę pomarańczową, dodajemy czubatą łyżkę cukru, podgrzewany od czasu do czasu mieszając. Woda dość szybko nam odparuje więc kilka razy jej dolewamy. Zwykle dolewamy nieco wody dwukrotnie, to wystarczy by skórka była miękka i smaczna. Skórka z jednej pomarańczy wystarczy na kilka porcji deseru, możemy przechowywać ją w lodówce w zamkniętym słoiczku. Oczywiście możemy wykorzystywać ją też do innych deserów czy ciast.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Smacznego!
ABol [ja]