4 jaja
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
około 0,5 litra śmietany 18 % - gęstej i kwaskowej
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe (mogą też być inne)
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Białka ubijamy mikserem, do sztywnych białek dodajemy cukier i ubijamy dalej, następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy mikserem. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Masę biszkoptową przekładamy do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do uzyskania złotego koloru. Czasami wystarczy około 40 minut a czasem dłużej.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie odpinamy brzeg formy. Kroimy jeszcze gorące ciasto na dwie części. Zdejmujemy górę. Dół zostaje na blasze – ponownie przypinamy brzeg formy. Na gorące ciasto wykładamy gęstą śmietanę i równomiernie ją rozsmarowujemy, możemy również ułożyć na śmietanie cząstki truskawek lub innych owoców i posypujemy cukrem waniliowym. Następnie nakładamy uprzednio odciętą górną warstwę ciasta i lekko dociskamy. Ciasto powinno teraz stygnąć. Na ostudzonym biszkopcie wykładamy truskawkę obok truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
DOBRA RADA: Jeśli chcemy, aby biszkopt wyrósł równo proszek do pieczenia należy rozpuścić w dwóch łyżkach octu. Powstałą piankę dodajemy do ciasta.
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto:
kostka (200-250 g) zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło (margarynę) siekamy na drobne kawałki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Tak podzielane ciasto wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
Dużą blaszkę (24x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier ścieramy na grubych oczach tarki większą część ciasta. Następnie dłonią lekko przyklepujemy ciasto, tak aby poszczególne kawałki lekko się skleiły. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekamy przez około 20 minut - tak aby się "zezłocił". Spód odstawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy budyniową piankę.
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez dodatku cukru)
pół szklanki (125 ml) oleju
Dodatkowo: około pół kilograma truskawek lub innych owoców. Truskawki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Przygotowanie pianki
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy cukier i proszek budyniowy i dalej ubijamy, na samym końcu dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy, aż nasza masa budyniowa będzie miała jednolitą konsystencję.
[Msz]