
Składniki
56 dag mąki tortowej
6 żółtek
10 dag cukru
skórka otarta z 1 cytryny
kieliszek rumu lub whisky
1 cukier waniliowy
180 ml mleka
4 dag drożdży
pół łyżeczki soli
15 dag masła lub margaryny
ok. 20 dag marmolady z róży
Przygotowanie
Przygotować zaczyn : 14 dag mąki wymieszać z ciepłym mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Zostawić do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość).
Żółtka ubić z cukrem do białości. Do miski wrzucić resztę mąki, zaczyn oraz pozostałe składniki (oprócz masła!!). Wyrobić całość i dodać stopione, ostudzone masło. Wyrabiać dalej do czasu aż będzie odchodzić od ręki (czasem trzeba dosypać więcej mąki).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykroić krążki przy pomocy szklanki. Na środek krążka kłaść po 1 łyżeczce marmolady (lub np. budyniu waniliowego), brzegi posmarować białkiem lub wodą i przykryć drugim krążkiem (trzeba lekko docisnąć!). Pączki przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aż podwoją objętość. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec). Wkładać do tłuszczu pączki i smażyć pod przykryciem aż zrobią się złote. Następnie zdjąć pokrywkę, odwrócić pączki i smażyć dalej bez przykrycia.
Usmażone pączki kłaść na pergamin, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu, polać lukrem i obsypać skórką pomarańczową lub obsypać cukrem pudrem.
Pączki – tanie
• 0.5 kg mąki
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 3 dkg drożdży
• 10 dkg masła
• 1-1,5 szkl mleka
• 1 łyżka spirytusu lub wódki
• marmolada lub powidła
• 1 litr oleju
Przygotowanie
1. Drożdże rozprowadzić w pół szkl ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. odstawić do wyrośnięcia. Należy uważać, żeby drożdże nie przerosły, Najlepiej uchwycić moment, kiedy podwoją swoją objętość.
2. Ubić lub utrzeć żółtka z cukrem, dodać ciepłe mleko, przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże, ew szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dodając roztopiony i ostudzony tłuszcz. Można użyć drewnianej łyżki a gdy zacznie odchodzić ciasto od miski wyrabiać rękoma. Zostawać do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
3. Forujemy pączki na 2 sposoby.
a) Rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm i wykrawać szklanka krążki. Każdy krążek rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć pół łyżeczki marmolady i zwinąć końce. Uformować w dłoni i zlepionym końcem kłaść na posypana mąka deskę
b) Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć marmoladę, przykryć drugim krążkiem, docisnąć palcami i jeszcze raz wykroić szklanką, żeby dobrze się skleiły.
4. Smażyć na gorącym oleju, wrzucając co jakiś czas kawałek ziemniaka (wtedy nie przypalają się). Po przewróceniu przykryć pokrywką
Faworki marzenie
 Składniki
 Składniki4 żółtka
2 szkl. mąki ( nie więcej)
½ łyżeczki proszku
1 łyżka spirytusu lub octu
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie
1½ szkl. mąki i resztę składników szybko zagnieść na ciasto o konsystencji jak na makaron w razie potrzeby dosypać odrobinę odsypanej mąki. Wywałkować cienkie placki i wycinać radełkiem lub nożem faworki. Smażyć na głębokim tłuszczu. Mąki ma wystarczyć też na podsypywanie na stolnicy przy wałkowaniu placków. Im mniej mąki wgnieciemy tym faworki będą bardziej kruche i delikatne. Z ciasta można też robić róże karnawałowe. Wycina się trzy kółka różnej wielkości, nacina się na jakieś 3-5 mm w stronę
środka kilka razy każde kółeczko i układa się na sobie kółka zaczynając od największego do najmniejszego i skleja się w środku mocno dociskając do siebie ciasto. Smaży się tak samo jak faworki.
Obwarzanki drożdżowe
 Składniki
 Składniki10 dkg drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka z tych składników zrobić rozczyn
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
5 żółtek
1 jajko całe
2 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki
50 g masła lub margaryny
około 1/2 litra mleka
około 1 kg mąki
szczypta soli
do smażenia olej i smalec.
Przygotowanie
Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i jaja wymieszane z cukrem ciepłe mleko. Następnie wódkę i rozpuszczone masło. Ciasto wygnieść tak jak robi się to z ciastem na pączki. Gdyby było za gęste dodać mleka jak za rzadkie trochę mąki. Konsystencja tak jak przy pączkach. Ciasto rozwałkować, można podsypać mąką i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać obwarzanki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wykładać na papierowe ręczniki. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Mini pączki twarogowe
Pączki są lekkie i nie chłoną tłuszczu.
Składniki
35dag mielonego twarogu,
3 jajka ,
40 dag mąki ,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
aromat śmietankowy do ciast .
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagniatać ciasto aż do momentu gdy będzie "odchodziło" od ręki. Następnie ciasto porcjami przekładać na stolnicę i rozwałkowywać na dość gruby placek, a następnie przy pomocy kieliszka wycinać krążki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na smalcu lub oleju rzepakowym.
[Msz]




 
 

 
 





 
                 
                



 
    
				         	
				               Paźdzernik 2025
Paźdzernik 2025
 
				         	
				               
				         	
				               
				         	
				               
				         	
				               
				         	
				               
				         	
				               
				         	
				              