
Składniki
56 dag mąki tortowej
6 żółtek
10 dag cukru
skórka otarta z 1 cytryny
kieliszek rumu lub whisky
1 cukier waniliowy
180 ml mleka
4 dag drożdży
pół łyżeczki soli
15 dag masła lub margaryny
ok. 20 dag marmolady z róży
Przygotowanie
Przygotować zaczyn : 14 dag mąki wymieszać z ciepłym mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Zostawić do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość).
Żółtka ubić z cukrem do białości. Do miski wrzucić resztę mąki, zaczyn oraz pozostałe składniki (oprócz masła!!). Wyrobić całość i dodać stopione, ostudzone masło. Wyrabiać dalej do czasu aż będzie odchodzić od ręki (czasem trzeba dosypać więcej mąki).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykroić krążki przy pomocy szklanki. Na środek krążka kłaść po 1 łyżeczce marmolady (lub np. budyniu waniliowego), brzegi posmarować białkiem lub wodą i przykryć drugim krążkiem (trzeba lekko docisnąć!). Pączki przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aż podwoją objętość. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec). Wkładać do tłuszczu pączki i smażyć pod przykryciem aż zrobią się złote. Następnie zdjąć pokrywkę, odwrócić pączki i smażyć dalej bez przykrycia.
Usmażone pączki kłaść na pergamin, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu, polać lukrem i obsypać skórką pomarańczową lub obsypać cukrem pudrem.
Pączki – tanie
• 0.5 kg mąki
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 3 dkg drożdży
• 10 dkg masła
• 1-1,5 szkl mleka
• 1 łyżka spirytusu lub wódki
• marmolada lub powidła
• 1 litr oleju
Przygotowanie
1. Drożdże rozprowadzić w pół szkl ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. odstawić do wyrośnięcia. Należy uważać, żeby drożdże nie przerosły, Najlepiej uchwycić moment, kiedy podwoją swoją objętość.
2. Ubić lub utrzeć żółtka z cukrem, dodać ciepłe mleko, przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże, ew szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dodając roztopiony i ostudzony tłuszcz. Można użyć drewnianej łyżki a gdy zacznie odchodzić ciasto od miski wyrabiać rękoma. Zostawać do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
3. Forujemy pączki na 2 sposoby.
a) Rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm i wykrawać szklanka krążki. Każdy krążek rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć pół łyżeczki marmolady i zwinąć końce. Uformować w dłoni i zlepionym końcem kłaść na posypana mąka deskę
b) Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć marmoladę, przykryć drugim krążkiem, docisnąć palcami i jeszcze raz wykroić szklanką, żeby dobrze się skleiły.
4. Smażyć na gorącym oleju, wrzucając co jakiś czas kawałek ziemniaka (wtedy nie przypalają się). Po przewróceniu przykryć pokrywką
Faworki marzenie

4 żółtka
2 szkl. mąki ( nie więcej)
½ łyżeczki proszku
1 łyżka spirytusu lub octu
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie
1½ szkl. mąki i resztę składników szybko zagnieść na ciasto o konsystencji jak na makaron w razie potrzeby dosypać odrobinę odsypanej mąki. Wywałkować cienkie placki i wycinać radełkiem lub nożem faworki. Smażyć na głębokim tłuszczu. Mąki ma wystarczyć też na podsypywanie na stolnicy przy wałkowaniu placków. Im mniej mąki wgnieciemy tym faworki będą bardziej kruche i delikatne. Z ciasta można też robić róże karnawałowe. Wycina się trzy kółka różnej wielkości, nacina się na jakieś 3-5 mm w stronę
środka kilka razy każde kółeczko i układa się na sobie kółka zaczynając od największego do najmniejszego i skleja się w środku mocno dociskając do siebie ciasto. Smaży się tak samo jak faworki.
Obwarzanki drożdżowe

10 dkg drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka z tych składników zrobić rozczyn
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
5 żółtek
1 jajko całe
2 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki
50 g masła lub margaryny
około 1/2 litra mleka
około 1 kg mąki
szczypta soli
do smażenia olej i smalec.
Przygotowanie
Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i jaja wymieszane z cukrem ciepłe mleko. Następnie wódkę i rozpuszczone masło. Ciasto wygnieść tak jak robi się to z ciastem na pączki. Gdyby było za gęste dodać mleka jak za rzadkie trochę mąki. Konsystencja tak jak przy pączkach. Ciasto rozwałkować, można podsypać mąką i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać obwarzanki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wykładać na papierowe ręczniki. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Mini pączki twarogowe
Pączki są lekkie i nie chłoną tłuszczu.
Składniki
35dag mielonego twarogu,
3 jajka ,
40 dag mąki ,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
aromat śmietankowy do ciast .
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagniatać ciasto aż do momentu gdy będzie "odchodziło" od ręki. Następnie ciasto porcjami przekładać na stolnicę i rozwałkowywać na dość gruby placek, a następnie przy pomocy kieliszka wycinać krążki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na smalcu lub oleju rzepakowym.
[Msz]