Składniki
1-2 płaty schłodzonego ciasta francuskiego
2 pomidory
kilka plasterków sera twarogowego (np. z papryka lub ziołami)
1 cebula
10 pieczarek
50 g żółtego sera
1 łyka oleju
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie
Z płata ciasta francuskiego wycinamy kółka - najlepiej zrobić to przy użyciu szklanki lub filiżanki. Krążki z ciasta układamy na wyłozonej papierem do pieczenia blaszce.


Przekąski z pieczarkami i cebulką
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Kiedy olej jest gorący wrzucamy cebulkę, smażymy dosłownie minute i dodajemy pieczarki - solimy. Kiedy cebulka i pieczarki zmniejszą swoją objętość to znak, że są gotowe. Tak przygotowaną cebulkę i pieczarki doprawiamy pieprzem i majerankiem. Farsz układamy na środku naszych krążków z ciasta francuskiego, na koniec posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Ciasto francuskie po upieczeniu powinno mieć piękny złoty kolor.


Przekąski z serem twarogowym i pomidorem
Na krążkach z ciasta francuskiego rozkładamy po 1/4 plastra sera twarogowego (u mnie serek z dodatkiem papryki)oraz kawałek pomidora. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.

Gotowe przekąski prezentują się tak...




SMACZNEGO!
[MSz]