Składniki
1 niewielka dynia (ok. 1 kg) lub 1,5 szklanki pure z dyni
2 litry bulionu warzywnego (można też wybrać mięsny)
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz (w wersji pikantnej dodatkowo ostra papryka i imbir)

Przygotowanie
W garnku zagotowujemy około dwóch litrów bulionu. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli do zupy używamy świeżej dyni to należy ją pokroić w ósemki, usunąć nasiona i obrać ze skórki a następnie pokroić w dość drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do wrzącego bulionu. Jeżeli używacie dyniowego pure (przepis znajdziecie na dole strony) to dodajecie je mniej więcej 10 minut po wrzuceniu do garnka marchewki, cebuli i ziemniaków. Wszystko gotujemy około 20-25 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki (można też użyć suszonej),sól, pieprz. Jeśli lubicie pikantne potrawy to zupę warto doprawić imbirem i ostrą papryką.
Kiedy warzywa są już miękkie a zupa doprawiona zdejmujemy garnek z ognia i czekamy kilka minut aby nasza zupa nieco ostygła. Następnie, przy użyciu blendera, miksujemy zupę na gładki pomarańczowy krem. Zupę podajemy jako samodzielne danie. Smakuje i wygląda wspaniale, dodaje energii i rozgrzewa.



_________________________
Pure z dyni - do ciast i zup
Składniki:
1 dynia
Przygotowanie:
Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160- 180 st C. Dynię pieczemy 30- 45 minut. Należy widelcem sprawdzić czy dynia jest już miękka.
Upieczoną dynię należy nieco ostudzić, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie przy użyciu blendera przygotować pure.
Można przygotować większą porcję dyniowego pure. Warto upiec 2-3 małe dynie lub jedną dużą. A pure można spokojnie przez kilka dni przechowywać w lodówce. Można również dyniową masę przełożyć do słoiczków i pasteryzować lub podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach.
Dyniowego pure można używać zarówno do ciast jak i do przygotowania zupy.



.jpg)
SMACZNEGO!
[MSz]