Gdy nadchodzi zimowy czas, lubię w upiec ZDROWE, LEKKIE, DIETETYCZNE, pyszne ciasto jabłkowe, szybkie, proste i obłędnie pachnące cynamonem, kokosem oraz żurawiną. Zdjęcie nie oddaje jego smaku, ale jest bosko dobre!
Zawsze używam prawdziwego masła lub oleju kokosowego, ucieram je z cukrem pudrem, dodaję żółtka, troszkę soku z limonki oraz stewię (zmniejsza kaloryczność ciasta, a przy okazji nadaje mu ciekawy posmak ).
Oczywiście, dodaję też proszek do pieczenia i zdrową mąkę pełnoziarnistą. Na koniec wlewam ubitą pianę oraz uprzednio przygotowaną masę ze startych kwaśnych jabłek, skrojonych żurawin oraz cynamonu, z domieszką wiórek kokosowych.
Jeżeli ktoś woli, zamiast masy, można ułożyć jabłka grubo krojone. Też będzie pysznie :)
Piekę w temperaturze ok. 175 stopni, do godzinki (ale lepiej ciasto wyciągnąć z piekarnika już po ok. 50 minutach).
Na koniec można posypać startymi migdałami, pestkami dyni, rodzynkami i innymi kruszonymi, zdrowymi ziarnami.
![](/upl/DSC_0098(5).jpg)
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
![](/upl/redmonD-BANEREK.jpg)