Karpatka śmietankowo - czekoladowa z suszonymi śliwkami
Składniki
Ciasto:
260ml wody
130g masła
1 kopiata szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
Masa:
3 szklanki mleka
200 g masła
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
Dodatkowo:
2 łyżki kremu czekoladowego
100 g śliwek suszonych
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło rozpuść w gotującej wodzie, dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostaw do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodaj kolejno jajka -cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podziel na trzy równe części. Przełóż do trzech foremek o wymiarach 25x25cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Każde ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-30minut.
Krem:
2 szklanki mleka i cukier zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj budyń śmietankowy i żółtka.
Wlej do gotującego się mleka, szybko mieszaj,aby nie powstały grudki. Gotuj ok. 1 minuty. Pozostaw do ostygnięcia. Śliwki pokrój w kostkę. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując,
dodaj stopniowo zimny budyń. Krem podziel na dwie części.Jedną część pozostaw śmietankową, zaś drugą część połącz z krem czekoladowym.Następnie do obu części dodaj śliwki i wymieszaj.
Na dolnym blacie ciasta rozsmaruj krem śmietankowy.Przykryj drugim ciastem .Następnie nałóż krem czekoladowy i kolejny trzeci blat ciasta. Ciasto schłódź co najmniej 3 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Rada:
Smacznego!
[MSz]