Jest to mój autorski przepis na tort szachownica. Ciasto na bazie nerkowców z pysznym domowym budyniem z dodatkiem żółtek w środku kryje niespodziankę - nietypowe ułożenie ciasta tworzące wzór szachownicy. Goście będą zachwyceni zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zapraszam.
Składniki na ciasto
ciasto jasne:- 2 tortownice o średnicy 16 cm
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
210 g mąki
75 g zmielonych nerkowców uprażonych uprzednio na suchej patelni
2 i 1/2 jajka - w temp. pokojowej (trzecie jajko roztrzepuję w miseczce i połowę dodaję do ciasta jasnego, a drugą połowę odkładam i dodaję do ciasta ciemnego)
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 łyżki mleka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
ciemne ciasto: 2 tortownice o średnicy 16 cm
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
190 g mąki
20 g ciemnego kakao
75 g zmielonych nerkowców uprażonych uprzednio na suchej patelni
2 i 1/2 jaja - w temp. pokojowej
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 łyżki mleka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2 tortownice smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Jasne ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie ze składnikami sypkimi (mąka, zmielone nerkowce, sól, proszek do pieczenia i soda). Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części (każda po ok. 400 g) i rozlewamy do tortownic. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Placki przekładamy na kratki do całkowitego wystygnięcia.
Tortownice myjemy, ponownie smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Ciemne ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie ze składnikami sypkimi (mąka, zmielone nerkowce, kakao, sól, proszek do pieczenia i soda). Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części (każda po ok. 400 g) i rozlewamy do tortownic. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Placki studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Ciasta przed składaniem należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut - łatwiej będzie można z nich wycinać okręgi, ciasto nie będzie się zbytnio kruszyło.
Jeśli na plackach powstały wybrzuszenia, należy je ściąć, żeby były idealnie równe, płaskie i takiej samej wysokości. Placki powinny mieć ok. 2,6 cm wysokości - należy odmierzyć i przyciąć do takiej wysokości.
Z każdego placka będziemy wycinać koło o średnicy 5,3 cm, a następnie pierścień o średnicy 10,6 cm (licząc do środka placka).* Tym sposobem każdy placek podzielimy tak, że uzyskamy małe kółko o średnicy 5,3 cm oraz 2 pierścienie - jeden większy, drugi mniejszy każdy o szerokości ok. 2,65 cm.
W każdym placku zamieniamy środkowe pierścienie placów tak, aby w każdym kolory pierścieni układały sie naprzemiennie. Należy robić to bardzo ostrożnie, żeby nie uszkodzić ringów. Otrzymamy 4 placki przypominające tarcze.
Następnie kremem budyniowym** smarujemy placki ciasta sklejając je naprzemiennie - jeden placek ze środkiem jasnym, następnie placek ze środkiem ciemnym itd.
Uwaga: krem dzielimy na 4 części - 3 części do przełożenia po ok. 130 g i reszta na pokrycie boków i wierzchu ciasta.
Dekorujemy posikanymi i uprażonymi orzechami nerkowca i białą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
* Warto posłużyć się wyciętymi z tektury kołami - należy wyciąć małe kółko o średnicy 5,3 cm oraz większe kółko o średnicy 10,5 cm. Wycinanie wygodniej jest zacząć od wycięcia większego kółka.
** Krem:
• 500 ml mleka
• 5 żółtek
• łyżeczka pasty waniliowej
• 120 g drobnego cukru
• 30 g mąki pszennej
• 25 g mąki ziemniaczanej
• 250 g miękkiego masła
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka - najlepiej całość zblendować. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i pastą waniliową. Do gotującego się mleka przekładamy mieszankę żółtkową i cały czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami po łyżce wystudzony budyń.
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.











Grudzień 2025
