Składniki biszkoptu na tortownicę o średnicy około 28 cm:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
około 0,5 litra śmietany 18 % -gęstej i kwaskowej
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe (mogą też być inne)
Przygotowanie:
Białka ubijamy mikserem, do sztywnych białek dodajemy cukier i ubijamy dalej, a następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy mikserem. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Masę biszkoptową przekładamy do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do uzyskania złotego koloru. Czasami wystarczy około 40 minut a czasem dłużej.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie odpinamy brzeg formy. Kroimy jeszcze gorące ciasto na dwie części. Zdejmujemy górę. Dół zostaje na blasze – ponownie przypinamy brzeg formy. Na gorące ciasto wykładamy gęstą śmietanę i równomiernie ją rozsmarowujemy, możemy również ułożyć na śmietanie cząstki truskawek lub innych owoców. Następnie nakładamy uprzednio odciętą górną warstwę ciasta i lekko dociskamy. Ciasto powinno teraz stygnąć. Na ostudzonym biszkopcie wykładamy truskawkę obok truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
DOBRA RADA: Jeśli chcemy aby biszkopt wyrósł równo proszek do pieczenia należy rozpuścić w dwóch łyżkach octu. Powstałą piankę dodajemy do ciasta.
Ekspresowy truskawkowiec
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
olejek migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg truskawek (oczywiście mogą być także inne sezonowe owoce)
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej i olejek migdałowy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki i układamy na nim owoce (mogą być w całości, albo przekrojone). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Deser jogurtowy z truskawkami

1 galaretka truskawkowa
500g jogurtu truskawkowego
truskawki (dowolna ilość)
3/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia. Zimną galaretkę delikatnie wymieszamy z jogurtem. Masę przelewamy do salaterek lub pucharków i wciskamy w nią truskawki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Deser można podawać z bitą śmietaną.
Szybkie ciasto toffi z truskawkami

2 paczki herbatników (1w sumie powinno być 200- 250 g)
100g masła
1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego
1/2 l słodkiej śmietanki 36%
1 łyżka żelatyny lub śmietan fix
2-3 łyżki cukru pudru
0,5 kg truskawek (można też dodać inne owoce)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady- do starcia na wierzch ciasta
Przygotowanie
Herbatniki należy włożyć do foliowego woreczka i pokruszyć je np. używając wałka do ciasta lub tłuczka.Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy (jeśli masa herbatnikowa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze odrobinę masła. Masę wykładamy na spód tortownicy lub blaszki i pozostawiamy do wystudzenia (najlepiej w lodówce)
Śmietanę(36%) ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixami lub dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę. Na herbatnikowy spód wylewamy masę toffi (mleko słodzone skondensowane). Następnie układamy umyte i osuszone truskawki (najlepiej pokrojone w plastry lub ćwiartki). Na truskawki wylewamy masę śmietanową. Wierzch ciasta można ozdobić startą na grubych oczkach czekoladą.
Smacznego!
[MSz]
____________________________________________________________________________
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM !
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres kontakt@podlasie24.pl Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl.