Składniki
1/3 szklanki oleju rzepakowego (może być też kokosowy)
5 łyżek miodu (lub 5 łyżek cukru)
3 jajka
1 szklanka purée z dyni (przepis na puree na dole strony)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub aromatu waniliowego)
1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
½ szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, łuskany słonecznik lub inne)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
![](/upl/IMG_20171009_114241.jpg)
Przygotowanie
Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, bakalie i pokruszoną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
W drugiej misce należy wymieszać mokre składniki: olej, miód, jajka, jogurt i puree z dyni. Mokre składniki można wymieszać przy użyciu miksera lub trzepaczki – ważne aby dobrze się połączyły.
![](/upl/IMG_20171009_114919(1).jpg)
![](/upl/IMG_20171009_114931.jpg)
Do suchych składników należy dodać mokre i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (keksówki, małej blaszki lub średniej wielkości torownicy) .
![](/upl/IMG_20171009_115358.jpg)
![](/upl/IMG_20171009_115506.jpg)
Nasze ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170- 180 st. C pieczemy przez godzinę. Ostudzone ciasto można udekorować roztopioną czekoladą lub cukrem pudrem. Ale nawet bez tych dodatków prezentuje się i smakuje świetnie!
![](/upl/IMG_20171009_205613.jpg)
SMACZNEGO!
____________________
Pure z dyni
1 niewielka dynia (ok 1 kg)
Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160- 180 st C. Dynię pieczemy 30- 45 minut. Należy widelcem sprawdzić czy dynia jest już miękka.
Upieczoną dynię należy nieco ostudzić, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie przy użyciu blendera przygotować pure.
![](/upl/IMG_20171006_203112.jpg)
![](/upl/IMG_20171006_203644.jpg)
![](/upl/IMG_20171006_215919.jpg)
![](/upl/IMG_20171006_220404.jpg)
Można przygotować większą porcję dyniowego pure. Warto upiec 2-3 małe dynie lub jedną dużą. A pure można spokojnie przez kilka dni przechowywać w lodówce. Można również dyniową masę przełożyć do słoiczków i pasteryzować lub podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach.
Dyniowego pure można używać zarówno do ciast jak i do przygotowania zupy.
SMACZNEGO!
[MSz]