SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowo- bananowy:
2 duże jogurty naturalne- najlepiej gęste,typu greckiego lub bałkańskiego
3 łyżki cukru pudru
5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych)
1 śnieżka
1 szklanka mleka
6 średniej wielkości bananów
sok z cytryny
Polewa
1 tabliczka czekolady (może być gorzka lub mleczna- w zależności od upodobań)
Przygotowanie
Biszkopt
Żółtek oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche sadniki stopniowo dodawać do piany z jaj i delikatnie mieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki lub dużej tortownicy. Piec około 25 min w temp 180- 200 st. C. Kiedy biszkopt już wystygnie należy przekroić go tak aby powstały dwa placki o mniej więcej takiej samej grubości.
Krem jogurtowo- bananowy
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Banany obieramy ze skórki, pozbywamy się końcówek z nasionkiem. Owoce należy skropić sokiem z cytryny, dzięki temu nie zmienią koloru. 3 banany kroimy wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę. W wysokim naczyniu ubijamy przy pomocy miksera śnieżkę z mlekiem, a w drugim naczyniu lekko ubijamy jogurt z dodatkiem cukru pudru. Do jogurtu wlewamy część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3), ciągle mieszamy masę jogurtową mikserem. W taki sam sposób postępujemy ze śnieżką- do masy z mleka i śnieżki dodajemy pozostałą część żelatyny. Następnie łączymy ze sobą obie masy, i od razu przekładamy na biszkopt. Ciasto przekładamy w następujący sposób: biszkopt- 1/3 kremu-połówki pokrojonych wzdłuż bananów- 1/3 kremu- biszkopt- 1/3 kremu (ostatnia porcja)- banany pokrojone w kostkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto zastygnie przygotowujemy polewę czekoladową.
Najprostszym sposobem przygotowania polewy jest rozpuszczenie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, do czekolady można również dodać 2 łyżki masła.
SMACZNEGO!
.jpg)
__________________________________
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM !
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres kontakt@podlasie24.pl Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl
[MSz]