Składniki na ciasto:
-2 szkl mąki
-2 jaja
-1,5 szkl mleka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek oleju
Składniki na dip:
-250g borówek amerykańskich
-50g śmietany 12%
-4 łyżeczki cukru
Dodatkowe produkty: miód, świeże owoce np maliny, cukier puder
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Schładzamy ciasto ok 15 min w lodówce. Na dobrze rozgrzanej (najlepiej teflonowej) patelni posmarowanej tłuszczem w sprayu smażymy Pancakes ok 2min z każdej strony. Wedle uznania. (Do usmażenia możemy użyć foremek. Ja użyłam silikonową w kształcie kwiatka.)
Aby przygotować dip należy zblendować ze sobą wszystkie składniki i odstawić do lodówki na ok 20 min.
Gotowe Pancakes układamy na talerzu, skraplamy je miodem, posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy świeżymi owocami. Ja użyłam do tego malin, by przełamać słodycz.
Podajemy z dipem, którym można bezpośrednio polewać placuszki lub maczać kawałki.
Smacznego.

____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
