Audycję tę znajdą Państwo w internetowym Archiwum Dźwięków KRP http://archiwum.radiopodlasie.pl/NEW/2019/01/10/rozmowa-z-pania-marianna-czaje/
Przepis na faworki pani Marianny:
Na dużą stolnicę wsypać niewielką ilość mąki, do tego dodajemy:
- łyżkę miękkiej margaryny lub masła,
- porządną łyżkę kwaśniej śmietany,
- 8 żółtek,
- 2 całe jajka,
- szczypta soli,
- szczypta proszku do pieczenie,
- łyżka spirytusu (żeby faworki nie nasiąkały tłuszczem)
- na koniec dodajemy mąkę – tyle ile się wgniecie.
Wyrobione ciasto należy mocny stłuc wałkiem. Faworki pieczemy na gorącym oleju, układamy na papierowych ręcznikach żeby je odsączyć i ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Faworków wrzucamy niewiele jednorazowo, bo rosną w czasie smażenia i potrzebują dużo miejsca.
Smacznego!

ABol [MSz]