Kulinaria
Wielkanocne przepisy: ciasta i desery
2022-04-11 17:27:00 Artykuł czytany 16812 razy
Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne słodkości, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre ciasta znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo przepisy tradycyjne mazurki, babki i serniki, ale są również przepisy na ciasta mniej znane, a bardzo smaczne i dekoracyjne.
Składniki:
Ciasto:
20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej margaryny
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( może być tylko skórka pomarańczowa)
Lukier:
20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyżki spirytusu (moczyć 30 minut).
2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem, po czym kolejno dodawać jajka, ciągle ubijając.
3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej (mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast).
4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki (bez wody, w której się moczyły).
5.Foremkę babkową natłuścić margaryną, wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.
Lukier:
Cukier puder przesiać, pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszając , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewać lukrem. Poczekać, aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babkę jeszcze raz, po czym posypać babkę skórką pomarańczową. Jeśli lukier zgęstnieje, można go ponownie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
Mazurek orzechowy przekładany
Składniki:
Ciasto:
- 60 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 margaryny
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
- 7 białek ( 6 od ciasta + 1 od masy )
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 3 cukry waniliowe ( po 16 g )
- 20 dag posiekanych orzechów
Masa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 1 masło
- 1 żółtko
- sok z cytryny + alkohol do smaku
Uwaga: jesli chcemy mieć masę mniej słodką, wówczas używamy 1 puszkę mleka i 2 kostki masła.
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z margaryną posiekać na stolnicy, dodać żółtka, proszek i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część piec osobno, smarując wcześniej każdy placek pianą.
Piana:
białka ubić na sztywno, wsypywać powoli cukier, nadal ubijając, cukry waniliowe, orzechy i wlać ocet.
Masa:
mleka w puszce gotować przez dwie godziny, pamiętając aby puszki były cały czas przykryte wodą. Ostudzić ( można zagotować mleko dzień wcześniej ) , rozetrzeć z masłem, dodać żółtko, sok i alkohol. wymieszać.
Pierwszy placek ułożyć pianą do góry, wyłożyć 1/2 masy, nakryć plackiem drugim, też pianą do góry, wyłożyć resztę masy i nakryć plackiem trzecim, pianą do wierzchu.
Babka herbaciana
Składniki:
25 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 jajka
1 szkl mocnej herbaty
10 dkg rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat rumowy
Polewa czekoladowa lub inna
Przygotowanie:
Rodzynki przepłukać, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól i kilka kropli olejku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i dodawać stopniowo na przemian z herbatą. Następnie wsypać rodzynki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą (nie mikserem). Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej krupczatką formy, piec 50-60 min. w temp. 180 st.
Pokryć ulubioną polewą.
Te proporcje wystarczają na małą foremkę babkową o śr. 17cm.
Bardzo puszysty sernik
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
1,2kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru - 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
8 jajek
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę.
Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie - przed kremówką.
Piec godzinę w 180 st.
Babka z serków waniliowych
Nie wymaga pieczenia, prezentowana babka swoim smakiem nawiązuje do sernika na zimno.
Składniki:
3 serki waniliowe
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
3 łyżki soku owocowego (malinowy, truskawkowy, lub wiśniowy)
2 banany
sok z 1 cytryny
cukier puder
Sos czekoladowy:
1 tabliczka czekolady (gorzka, lub mleczna)
2 łyżki rumu
Sposób przyrządzenia:
Babka: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzewamy, studzimy i mieszamy z serkami waniliowymi. Okrągłą, niedużą foremkę do babek płuczemy zimną wodą, napełniamy przyrządzoną masą, a następnie schładzamy w lodówce. Na mały talerzyk wlewamy sok owocowy, babkę wyjmujemy z formy. Układamy na talerzu.
Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, wlewamy rum, dokładnie mieszamy i polewamy babkę. Banana obieramy, kroimy w krążki, układamy na powierzchni babki, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Wielkanocna babka sękaczowa
Warstwowa babka nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, bardzo dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole swoim wyglądem przypomina tradycyjny sękacz i jest wyśmienita w smaku.
Składniki:
¾ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
6 jaj
5 dag startych migdałów
1 łyżka rumu lub odrobina aromatu rumowego
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch (można mikserem). Nadal ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku, rum, migdały, aromat waniliowy i mąkę krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.
Na dnie wysmarowanej masłem formy do pieczenia bab rozprowadzamy cieniutką warstwą niewielką porcję ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy, aż lekko się zrumieni. Następnie na upieczonym spodzie znów rozprowadzamy trochę ciasta i pieczemy je do zrumienienia. Powtarzamy całą procedurę aż do wyczerpania się ciasta. Upieczoną i wystudzoną babę posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem, albo polewą czekoladową.
Drożdżowa baba
Świąteczny stół nie może się bez takiego wypieku obejść, to pozycja obowiązkowa na liście potraw wielkanocnych! :)
Składniki:
½ kg mąki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 migdały
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
skórka z cytryny
tłuszcz do blachy
lukier do polania babki
Przygotowanie:
Przyrządzamy rozczyn: w letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodajemy pół szklanki mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem na „biały puch”, dodając na końcu startą skórkę z cytryny. W dalszej kolejności dodajemy drobno posiekane migdały i sól, całość łączymy z rozczynem. Dodajemy pozostałą część mąki, dokładnie wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i znowu wyrabiamy aż zacznie „odchodzić” od ręki..
Blachę smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem do połowy, pieczemy piekarniku rozgrzanym do 190°C około 60 minut. Po wystudzeniu babkę można polać lukrem.
Smacznego!
Mazurek karmelowo-czekoladowy
Idealny mazurek na Święta. Aromatyczny, zniewala smakiem.
Spód (wystarczy do wyłożenia formy 33x26 cm):
150 g miękkiego masła
65 g drobnego cukru lub 55 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
Masa karmelowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła
oraz:
1 szklanka delikatnie posiekanych orzechów włoskich (lekko zrumienionych na suchej patelni)
Polewa:
200 g ciemnej gorzkiej czekolady (może być też deserowa)
100 g masła
Przygotowanie:
Spód: Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę lub wygniatamy ręką łącząc składniki w kulę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy. Zdejmujemy górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przekładamy razem z dolnym papierem do formy, przycinamy nożem do wymiarów dna (ewentualne brakujące miejsca doklejamy palcami).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować.
Masa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz. Masa po ostudzeniu dodatkowo zastygnie.
Polewa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
Na koniec: Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową, rozkładamy orzechy i polewamy polewą. Po zastygnięciu (około 30 - 60 minut), można kroić.
Smacznego!
Blok czekoladowy - nowy przepis
Składniki*
warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego
warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego
Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.
Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.
Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Ciasto „Pani Walewska” (PYCHOTKA)
Składniki na kruche ciasto:
• 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru pudru
• 200 g masła lub margaryny
• 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
• 6 białek
• 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
• 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
• 2 szklanki mleka (500 ml)
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 16 g cukru migdałowego*
• 200 g masła
• kilka kropel aromatu migdałowego**
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka , zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
KARMELOWO- SŁONECZNIKOWA FANTAZJA
Składniki
BISZKOPT
8 jaj
szklanka cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
PLACEK SŁONECZNIKOWY
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
4 łyżki mleka
15 dag cukru
1 opakowanie słonecznika łuskanego (250- 300 g)
Karmel:
Do zrobienia karmelu najłatwiej jest wykorzystać mleko skondensowane słodzone. Puszkę z mlekiem należy gotować 3-4 godziny w garnku z wodą, tak aby woda zakrywała puszkę w całości. Po tym czasie należy poczekać, aż puszka i zawartość wystygną i dopiero wtedy otworzyć opakowanie. Można również kupić w sklepie mleko skondensowane gotowane- to znacznie skróci czas przygotowania ciasta.
Masa:
1 kostka masła
1 kostka dobrej margaryny
1- 2 paczki herbatników
alkohol do nasączenia herbatników
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, następnie powoli dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do piany z jaj powoli dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st. C.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Placek słonecznikowy
1/2 kostki masła należy rozpuścić w rondelku, następnie dodajemy 4 łyżki mleka, cukier i słonecznik i mieszamy do chwili, gdy cukier zupełnie się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Kiedy placek ostygnie należy go drobno pokruszyć.
.
Masa:
Masło i margarynę ucieramy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy karmel i nadal ucieramy. Na końcu do masy dodajemy drobno pokruszony placek słonecznikowy i mieszamy.
PRZEKŁADANIE
Biszkopt należy przekroić na pół i na jednej części równomiernie rozprowadzić połowę masy karmelowej, na masie układamy nasączone alkoholem herbatniki. Na warstwie z herbatników rozsmarowujemy drugą część masy karmelowo-słonecznikowej, a na masie kładziemy drugą część biszkoptu. Tak przygotowane ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową i drobno posiekanymi orzechami lub prażonym słonecznikiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Potrawy na Wielkanoc: sałatki, przystawki, mięsa i zupy
_______________________________________
Poniżej preznetujemy Państwu zbiór innych przepisów na świąteczne wypieki i potrawy:
Tort makowy Pani Haliny
Przekładaniec Pani Alicji
Maxi King
Blok czekoladowy
Biały blok z bakaliami i nutką wanilii
Sernik bez dodatku sera
Wafle z galaretką
Pralinki Pani Eli
Zakręcony banan
Sernik przekładany Pani Uli
Murzynek z kremem bananowym
Ciasto kolorowe Pani Uli
Marcepanowiec
Krucha orzechowo-kokosowa fantazja
Chałwowiec
Kruchy Marcinek
Tort Fedora
Ciasto miodowe
Tort Żydowski
Metrowiec
Orzechowiec
Mazurek ‘Cygan’
[MSz]
Komentarze
-
???
2015-04-03 09:14:23ciasta do sera nie zapiekać?
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!