Składniki:
300 g schabu wieprzowego bez kości ekstra
2 papryki
300 g pieczarek
300 g startego żółtego sera
2 jajka
130 ml śmietany 18%
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta słodkiej papryki
1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
olej do smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
125 ml mleka
1 żółtko
pieprz, sól - do smaku
1 opakowanie makaronu canelloni
1/2 opakowania makaronu penne (rurki)
Przygotowanie:
Makaron canelloni podgotowujemy al dente w osolonej wodzie, żeby nie pękał później.
Makaron penne gotujemy też al dente - oddzielnie.
Schab oczyszczamy i kroimy w kostkę, a potem przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę, a potem dorucamy do mięsa.
Smażymy przez kwadrans.
Siekamy pieczarki i po kwadransie dorzucamy na patelnię.
Smażymy kolejny kwadrans.
Całość zalewamy śmietanką i smażymy, aż śmietana się zredukuje i całość zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę sera startego i dodajemy jajka. Mieszamy.
Robimy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę do rondelka i dolewamy mleko, mieszając, aż zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę sera oraz żółtko. Przyprawiamy.
Masą ze schabem wypełniamy canelloni i ustawiamy pionowo wokół średniej wielkości tortownicy, tworząc brzeg.
Dno wykładamy makaronem penne. Na to - warstwa masy i znów makaron i tak na zmianę. Górną warstwę zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 30-40 minut, aż masa się zetnie i zrumieni.
Podajemy na ciepło lub na zimno - w obu wersjach torcik cudownie smakuje!
Smacznego!

____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
