Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego,
90 gr mąki,
50 ml oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
400 gr marchewki,
majeranek,
4 liście laurowe,
5x goździki,
szczypta cynamonu,
2 łyżki miodu,
250 ml piwa,
1 pomarańcza,
500 ml wody,
350 gr kaszy gryczanej,
1 duży ziemniak,
2 jajka,
szczypiorek do dekoracji

Gulasz: dopraw mięso pieprzem i solą, dodaj mąkę (40 gr) i wymieszaj wszystko razem. Mięso smażymy na oliwie z oliwek, aż stanie się przyjemnie złocisto-brązowe. Potem umieszczamy je w garnku z całym sokiem ze smażenia. Na tej samej patelni, w której robiliśmy mięso, wylewamy miód, a gdy zacznie bąbelkować dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i gotujemy przez 3 min. Następnie dodajemy pokrojoną na duże kawałki marchew, majeranek, liście laurowe, goździki i cynamon. Smażymy jeszcze parę minut, niech wszystkie składniki nacieszą się ciepłem patelni

Na patelnię wlewamy 250 ml piwa i gdy przestanie się pienić dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Następnie pokrój pomarańczę na kawałki i dodaj ją również do piwa. Po odpowiednim ugotowaniu mieszamy wszystko z mięsem w garnku, dodajemy 500 ml wody i dusimy przez 1,5 godziny

Racuchy gryczane: na tarce trzemy ziemniaki, miażdżymy czosnek i mieszamy wszystko z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy 2 jajka, 50 gr mąki i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Rozgrzewamy oliwę na patelni i łyżką formujemy racuchy i smażymy aż nabiorą ładnego koloru. Po usmażeniu wkładamy jeszcze na parę minut do gorącego pieca (5-10 minut, 200 stopni).


Po tym czasie wyłóż racuchy na talerz, polej gulaszem i udekoruj szczypiorkiem

Smacznego!
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
