GOŁĄBKI NA KISZONYCH LIŚCIACH- bałkańska SARMA
Danie bez proporcji. Mięso dostosowuje się do ilości gości, do apetyu, wielkości główki kapusty, przyprawy do upodobań. Dobre do eksperymentowania dla młodych kucharzy.
No ale na pewno kapusta ukiszona w całości, mięso (najlepiej jagnięcina z wołowiną, ale może być i łopatka wieprzowa), żeberka, wędzony boczek, wędzona słonina- kila plasterków na spód, cebula, sól, pieprz, liście laurowe, sproszkowana papryka słodka i ostra.
Potem tak jak gołąbki zawijamy mięsko w liść i na bok. Tyle, że fajnie, bo nie musimy sparzać liści-no i to obieranie-wiele osób ma problem z obieranie słodkiej kapusty, a z kiszonej świetnie schodzą liście). Jeśli zostanie kapusta siekamy i wykładamy część na spód gara i na to żeberka, wędzony boczek na to gołąbki i na to szatkowana kapucha i żeberko mięsko. Podlewamy trochę oliwą i wodą. Dodajemy liście laurowe, sproszkowaną paprykę i inne przyprawy. Gotujemy/dusimy 2- 2,5 godziny.

.jpg)
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Kapustę obieram z liści. Liście gotuję w lekko osolonej wodzie.
Kaszę nastawiam- miarka kaszy, 2 wody, ale zamiast zwykłej wody daję tę, w której gotowały się grzyby (gdy mam taką możliwość). Zrumieniam na oleju cebulkę i dodaję ją do kaszy, pieprz i sól, mieszam i zawijam w liście. Naczynie żaroodporne wykładam częścią liści, na to gołąbki, i przykrywam liśćmi. Polewam olejem i na 40-50 minut do piekarnika.
Moi rodzice dodatkowo polewają domowym, swojskim olejem rzepakowym gotowe gołąbki na talerzu- smak ich dzieciństwa.
.jpg)
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
