Składniki:
• 12 podudzi z kurczaka
FARSZ:
• 30 dag pieczarek
• 2 cebule
1/2 czerwonej papryki
• oliwa
• sól, pieprz, słodka papryka
MARYNATA:
• 2 - 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka ketchupu pikantnego
• tymianek suszony (1-2 łyżeczki)
• przyprawa do drobiu (1 łyżeczka)
• sól
PRZYGOTOWANIE:
Świeże udka myjemy w zimnej wodzie i przystępujemy do filetowania. Naciąć skórę i ścięgna wokół kostki. Ostrym nożem oddzielamy mięso od kości i chrząstek, a następnie sprawnym ruchem ściągamy mięso z kości. Powstanie nam dzięki temu kieszonka, do której włożymy nasz farsz.
Przy pomocy łyżeczki wkładamy farsz do wnętrza udek, najlepiej jeśli farsz będzie dokładnie wypełniał naszą mięsną kieszonkę. Górę udek można spiąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne, ponieważ jeśli odpowiednio ułożymy je w blaszce farsz z pewnością pozostanie na swoim miejscu.
Udka doskonale smakują z ziemniakami, ryżem, pieczywem.
SMACZNEGO!
Msz