Składniki
2 cukinie
1-2 papryki
2-3 marchewki
1 duża cebula
pieczarki (ok. 250 g)
2-3 pomidory (lub puszka pomidorów krojonych)
2 łyżki oleju
cienka kiełbasa (ok. 250 g)
1 litr bulionu warzywnego (może być też woda)
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
.jpg)
Przygotowanie
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plasterki lub ćwiartki. Kiełbaskę kroimy w kostkę. W garnku podgrzewany olej i wrzucamy cebulkę, następnie pieczarki i kiełbasę, wszystko dusimy przez około 10 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę cukinię, paprykę, pomidory. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Kiedy pieczarki, cebulka i kiełbasa już się ładnie podsmażą dodajemy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy, podlewamy bulionem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Warzywa muszą być miękkie, ale nie powinny się rozgotować. Leczo podajemy z pieczywem lub ryżem.
Warto ugotować duża porcję leczo, ta potrawa doskonale smakuje odgrzewana następnego dnia (:



MSz