Składniki
• Ciasto:
• 2 jajka
• 200 g mąki pszennej
• 30 g twardej pszenicy (durum)
• sól
• Nadzienie:
• 1 czerstwa bułka
• 50 ml śmietany
• 250 g młodego szpinaku
• 400 g grzybów (najlepiej mieszanka różnych, używamy 350 g do nadzienia, resztę
można zostawić, aby na koniec posypać gotową potrawę)
• 1 ząbek czosnku
• 400 g cebuli
• 10 g masła
• Sól
• Cukier
• 70 g bułki tartej
• 3 jajka
• 1 żółtko
• 100 g sera włoskiego (np. Grana Padano), pokruszonego na małe kawałeczki
• Pieprz
• Gałka muszkatołowa
• 0,5 łyżki papryki sproszkowanej
• Czerwona polewa z masła i wina:
• 90 g masła
• 2 szalotki
• 750 ml czerwonego wina (półwytrawne)
• 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 liście laurowe
• Łyżka mąki ziemniaczanej
• Sól
• Cukier
• Cebula do posypania:
• 400 g cebuli
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• Natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce trzepaczką mieszamy jajka z 3-4
łyżkami wody. Dodajemy mąkę, pszenicę twardą (durum), szczyptę soli i wyrabiamy na solidną masę. Miskę przykrywamy czystą kuchenna ścierką i odstawiamy na 30 minut.
2. Pokroić bułkę na drobne plasterki i wrzucić do osobnej miski. Podgrzać śmietanę i polać nią pokrojone bułki, odstawić na bok.
3. Szpinak umyć, wysuszyć i posiekać. Grzyby obmyć i pokroić drobno. Posiekać należy również czosnek i cebulę.
4. Rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę. Dodać grzyby (pamiętaj aby zostawić trochę do dekoracji gotowej potrawy, tu użyj 350 g). Dodać czosnek, dusić przez 10 minut. Następnie dodać szpinak i smażyć tak długo aż woda całkowicie odparuje.
5. Na koniec dodać szczyptę cukru i soli, posypać bułką tartą i mieszać od czasu do czasu przez 3-4 minuty na wolnym ogniu. Ostawić na bok do ostudzenia.
6. Bułki wraz z mieszanką szpinakową, jajkami, żółtkiem, serem połączyć. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i paprykę. Wymieszać dobrze do połączenia się wszystkich składników. Odstawić do lodówki.
7. Do polewy z masła i czerwonego wina kroimy masło w drobne kosteczki i wkładamy do zamrażarki.
8. Szalotki pokroić.
9. Wino, szalotki, pieprz i liście laurowe podgrzać na średnim ogniu i wyłączyć ogień nim mieszanka zdąży się zagotować.
10. Dodajemy sól, cukier, pieprz (po szczypcie). Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy roztwór.
11. Na koniec nalewamy do miski pół szklanki roztworu, pół szklanki zimnej wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy powoli do głównego roztworu cały czas mieszając (chcemy w ten sposób zagęścić nieco sos).
12. Robimy cebulę do posypania. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Podgrzewamy na patelni olej i smażymy cebulę na średniej temperaturze aż staną się żółte.
13. Ciasto dzielimy na 3 porcje. 1 porcję rozwałkowujemy na obsypanej mąką
powierzchni, aby uzyskać ciasto o powierzchni mniej więcej 40x30 cm (o grubości 2- 3 mm). 1/3 nadzienia smarujemy na ciasto i zwijamy je od dłuższej strony do uzyskania zamkniętej rolki. Kroimy na 4 równe części (kieszonki), mocno zaciskając końcówki ciasta. To samo robimy z pozostałym ciastem.
14. Kieszonki układamy na blasze, piec nagrzewamy do 200 stopni i jak będzie już dobrze rozgrzany wkładamy blaszkę, piekąc około 10 min albo do uzyskania ładnego ciemnego żółtego koloru.
15. Po upieczeniu kładziemy nasze kieszonki na talerz, polewamy polewą z masła i wina (przed podaniem podgrzewamy, dodając po kilka kostek zmrożonego masła, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji), posypujemy usmażoną cebulką, resztką grzybów i pietruszką.
Smacznego!
[MSz]
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
