Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Farsz :
1 szklanka czerwonej soczewicy
0,5 szklanki orzechów nerkowca
200 g szpinaku (u mnie mrożony)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać olej i bardzo ciepłą wodę (uwaga, żeby się nie poparzyć). Wymieszać szybko łyżką, przełożyć na stolnicę i zagnieć na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką)
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy zalewamy wrzątkiem na co najmniej 15 min. Soczewicę i orzechy blendujemy na gładką masę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek, szpinak oraz przyprawy. Smażymy do odparowania wody.
Pastę orzechowo-soczewicową mieszamy ze szpinakiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i małą szklanką wycinamy kółka. Na środku nakładamy farsz, przykrywamy drugim wyciętym ciastem i dogniatamy dłońmi, żeby się dobrze zlepiły (można docisnąć końcówką widelca)
Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane oliwą i posypane świeżo zmielonym pieprzem.


____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
