Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
200 gram pieczarek
kilka łyżek mąki pszennej
duży pęczek koperku
olej do smażenia (można też upiec)
sól i pieprz
mix ulubionych sałat
wegański majonez (kupny lub wg przepisu poniżej)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku. Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki. Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki. Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec). Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki. Wszystko polać wegańskim majonezem wymieszanym z koperkiem.
Przepis na majonez:
1/2 szklanki aquafaby (woda z puszki po ciecierzycy)
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki syropu z agawy
2 szklanki oleju rzepakowego
Wszystko poza olejem blendować, aż całość się mocno spieni. Następnie cienkim strumieniem dodawać olej i całość wymieszać. Tak przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce.
Smacznego !

____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
