R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Przetwory z ogórków - najlepsze przepisy
2022-07-21 07:56:00 Artykuł czytany 5688 razy


Jako, że „sezon ogórkowy’ jest w pełni przedstawiamy kilka fantastycznych przepisów na przetwory z tych pysznych warzyw. Latem cieszymy się smakiem świeżych ogórków w mizerii, a zimą nasze podniebienia z pewnością ucieszy smak ogórków w zalewie octowej lub przepysznych sałatek z ogórkami.


Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory, które z pewnością będą smakowały nawet najbardziej wybrednym miłośnikom przetworów z ogórków.

Ogórki w zalewie musztardowej


Składniki:

3 kg ogórków
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy

Przyprawy:

ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka

Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować.


Ogórki małosolne

Składniki
2 kg. ogórków gruntowych

3 litry wody

6 łyżek soli

3 łyżki cukru

duża główka czosnku

koper do kiszenia

3-4 kawałki chrzanu

2 papryczki chili

ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca


Wykonanie: Ogórki płuczemy i obcinamy obydwie końcówki. W dużym słoju (ja mam taki 5-litrowy) układamy na dnie :trochę kopru, kilka ogórków, kawałek chrzanu pokrojony na mniejsze cząstki, 2-3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze cząstki, 3-4 kawałki papryczki chilli, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, trochę gorczycy. Na to znowu koper i ogórki i resztę składników aż do wyczerpania.
Gotujemy wodę z solą i cukrem i tym wrzątkiem zalewamy ogórki. Zakręcamy lub zakrywamy słoik. Po 2 dniach są już gotowe do jedzenia.
Tak przyrządzone ogórki są bardzo aromatyczne i nie robią się z nich "kapcie".


Ogórki kiszone- sprawdzony przepis

Składniki
ogórki - do woli
mały kawałek korzenia chrzanu - na jeden słój na dno sołoika
ząbek czosnku - na jeden słoj na dno słoika
gałązka kopru - na jeden słój na wierzch słoika
zalewa:
na litr wody łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli dobrze wymieszać.


Wykonanie: Na dno słoika czosnek i korzeń chrzanu potem ogórki (układać dość ciasno)
na wierzch (na ogórki) gałązka kopru zalać zalewą (nie gotować ) tak aby zalewa pokryła wszystko. Zakręcić .Odstawić . Tak przygotowane już po paru dniach są pyszne, a mogą stać ponad rok


Ogórki konserwowe

Składniki zalewy:

- 1 szklanka octu 6 % (ew.0,75 szkl. octu 10 %)
- 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula

Do słoików:

- gorczyca
- marchew
- koper

Wykonanie: 1. Zrobić zalewę, 2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć gorczycę (ja daję "na oko" około 15 ziarenek), obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz koper., 3. Poukładać ciasno w słoikach ogóreczki, 4. Zalać zalewą (nie musi być zimna, wystarczy lekko przestudzona), 5. Pasteryzować około 12 minut.


Ogórki na zupę


Składniki
5 kg ogórków raczej większych
koper
czosnek
sól

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, powierzając ten trud malakserowi, włożyć do kamionki, przesypać solą, odstawić na dobę bądź dwie, aby puściły sok. Przygotować słoiki, najlepiej małe "dżemowe", na dno włożyć baldach kopru i ząb solidny czosnku. Nakładać ogórkową "sieczkę", lekko ugniatając. Zakręcić słoiczek, odstawić w chłodne miejsce.
Podana ilość wystarcza na 17 słoików.


Ogórki królewskie

Składniki
2 kg ogórków  
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
do słoików:
koper
czosnek
gorczyca

Zagotować zalewę. Ostudzić.
Ogórki podzielić na 4 części wzdłuż. Posolić. Odstawić na 3 godz.
Odcedzić, włożyć do słoika, zalać zalewa, do słoika dodać koper, czosnek i gorczyce.
Pasteryzować- krotko! :

OGÓRKI w zalewie z sosu sojowego /pikantne/


Składniki
•    3 ogórki gruntowe
•    1 i 1/2 szklanki wody
•    1/2 szklanki octu 10%
•    1/2 łyżki soli
•    6 łyżek cukru
•    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
•    1/2 łyżeczki
•    papryki chili w proszku
•    ogórki obrać i pokroić w grube plastry
•    ułożyć w słoikach
•    zagotować wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier, sos sojowy, papryka chili)
•    zalać ogórki gorącą zalewą, natychmiast zamknąć słoiki i pasteryzować 5 min


Ogórki z papryką i selerem na zimę

Składniki
4 kg ogórków
4 szt papryki czerwonej
1/2 kg cebuli
1 duży seler

zalewa:
6 szklanek wody
3 1/2 szklanki cukru
3 szklanki octu

Ogórki ze skórką pokroić wzdłuż i na pół czyli w słupki, paprykę też w słupki, cebulę w półplasterki, seler obrać i też pokroić w słupki. Warzywa przełożyć do miski i zalać zalewą ( 9 szklanek zimnej wody i 1 szklankę soli) i to pozostawić na 3 godziny.W przygotowane słoiki nasypać gorczycy, włożyć odcedzoną sałatkę i następnie zalać nową zalewą (6 szklanek wody, 3 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki octu - zagotować). Zalać słoiki zalewą i zakręcić. Słoiki z sałatką należy zapasteryzować, wstawiając do garnka z gorącą wodą należy gotować je 3 minuty i odstawić z ognia, zostawiając słoiki w garnku do ostudzenia.


Życzymy smacznego!

[Msz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje