Ogórki w zalewie musztardowej
Składniki:
3 kg ogórków
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka
Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować.
Ogórki małosolne

2 kg. ogórków gruntowych
3 litry wody
6 łyżek soli
3 łyżki cukru
duża główka czosnku
koper do kiszenia
3-4 kawałki chrzanu
2 papryczki chili
ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
Wykonanie: Ogórki płuczemy i obcinamy obydwie końcówki. W dużym słoju (ja mam taki 5-litrowy) układamy na dnie :trochę kopru, kilka ogórków, kawałek chrzanu pokrojony na mniejsze cząstki, 2-3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze cząstki, 3-4 kawałki papryczki chilli, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, trochę gorczycy. Na to znowu koper i ogórki i resztę składników aż do wyczerpania.
Gotujemy wodę z solą i cukrem i tym wrzątkiem zalewamy ogórki. Zakręcamy lub zakrywamy słoik. Po 2 dniach są już gotowe do jedzenia.
Tak przyrządzone ogórki są bardzo aromatyczne i nie robią się z nich "kapcie".
Ogórki kiszone- sprawdzony przepis
Składniki
ogórki - do woli
mały kawałek korzenia chrzanu - na jeden słój na dno sołoika
ząbek czosnku - na jeden słoj na dno słoika
gałązka kopru - na jeden słój na wierzch słoika
zalewa:
na litr wody łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli dobrze wymieszać.
Wykonanie: Na dno słoika czosnek i korzeń chrzanu potem ogórki (układać dość ciasno)
na wierzch (na ogórki) gałązka kopru zalać zalewą (nie gotować ) tak aby zalewa pokryła wszystko. Zakręcić .Odstawić . Tak przygotowane już po paru dniach są pyszne, a mogą stać ponad rok
Ogórki konserwowe

- 1 szklanka octu 6 % (ew.0,75 szkl. octu 10 %)
- 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula
Do słoików:
- gorczyca
- marchew
- koper
Wykonanie: 1. Zrobić zalewę, 2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć gorczycę (ja daję "na oko" około 15 ziarenek), obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz koper., 3. Poukładać ciasno w słoikach ogóreczki, 4. Zalać zalewą (nie musi być zimna, wystarczy lekko przestudzona), 5. Pasteryzować około 12 minut.
Ogórki na zupę
Składniki
5 kg ogórków raczej większych
koper
czosnek
sól
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, powierzając ten trud malakserowi, włożyć do kamionki, przesypać solą, odstawić na dobę bądź dwie, aby puściły sok. Przygotować słoiki, najlepiej małe "dżemowe", na dno włożyć baldach kopru i ząb solidny czosnku. Nakładać ogórkową "sieczkę", lekko ugniatając. Zakręcić słoiczek, odstawić w chłodne miejsce.
Podana ilość wystarcza na 17 słoików.
Ogórki królewskie
Składniki
2 kg ogórków
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
do słoików:
koper
czosnek
gorczyca
Zagotować zalewę. Ostudzić.
Ogórki podzielić na 4 części wzdłuż. Posolić. Odstawić na 3 godz.
Odcedzić, włożyć do słoika, zalać zalewa, do słoika dodać koper, czosnek i gorczyce.
Pasteryzować- krotko! :
OGÓRKI w zalewie z sosu sojowego /pikantne/
Składniki
• 3 ogórki gruntowe
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki octu 10%
• 1/2 łyżki soli
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1/2 łyżeczki
• papryki chili w proszku
• ogórki obrać i pokroić w grube plastry
• ułożyć w słoikach
• zagotować wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier, sos sojowy, papryka chili)
• zalać ogórki gorącą zalewą, natychmiast zamknąć słoiki i pasteryzować 5 min
Ogórki z papryką i selerem na zimę
Składniki
4 kg ogórków
4 szt papryki czerwonej
1/2 kg cebuli
1 duży seler
zalewa:
6 szklanek wody
3 1/2 szklanki cukru
3 szklanki octu
Ogórki ze skórką pokroić wzdłuż i na pół czyli w słupki, paprykę też w słupki, cebulę w półplasterki, seler obrać i też pokroić w słupki. Warzywa przełożyć do miski i zalać zalewą ( 9 szklanek zimnej wody i 1 szklankę soli) i to pozostawić na 3 godziny.W przygotowane słoiki nasypać gorczycy, włożyć odcedzoną sałatkę i następnie zalać nową zalewą (6 szklanek wody, 3 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki octu - zagotować). Zalać słoiki zalewą i zakręcić. Słoiki z sałatką należy zapasteryzować, wstawiając do garnka z gorącą wodą należy gotować je 3 minuty i odstawić z ognia, zostawiając słoiki w garnku do ostudzenia.
Życzymy smacznego!
[Msz]