Kulinaria
Przetwory z ogórków - najlepsze przepisy
2022-07-21 07:56:00 Artykuł czytany 5725 razy
Jako, że „sezon ogórkowy’ jest w pełni przedstawiamy kilka fantastycznych przepisów na przetwory z tych pysznych warzyw. Latem cieszymy się smakiem świeżych ogórków w mizerii, a zimą nasze podniebienia z pewnością ucieszy smak ogórków w zalewie octowej lub przepysznych sałatek z ogórkami.
Ogórki w zalewie musztardowej
Składniki:
3 kg ogórków
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka
Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować.
Ogórki małosolne
Składniki
2 kg. ogórków gruntowych
3 litry wody
6 łyżek soli
3 łyżki cukru
duża główka czosnku
koper do kiszenia
3-4 kawałki chrzanu
2 papryczki chili
ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
Wykonanie: Ogórki płuczemy i obcinamy obydwie końcówki. W dużym słoju (ja mam taki 5-litrowy) układamy na dnie :trochę kopru, kilka ogórków, kawałek chrzanu pokrojony na mniejsze cząstki, 2-3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze cząstki, 3-4 kawałki papryczki chilli, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, trochę gorczycy. Na to znowu koper i ogórki i resztę składników aż do wyczerpania.
Gotujemy wodę z solą i cukrem i tym wrzątkiem zalewamy ogórki. Zakręcamy lub zakrywamy słoik. Po 2 dniach są już gotowe do jedzenia.
Tak przyrządzone ogórki są bardzo aromatyczne i nie robią się z nich "kapcie".
Ogórki kiszone- sprawdzony przepis
Składniki
ogórki - do woli
mały kawałek korzenia chrzanu - na jeden słój na dno sołoika
ząbek czosnku - na jeden słoj na dno słoika
gałązka kopru - na jeden słój na wierzch słoika
zalewa:
na litr wody łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli dobrze wymieszać.
Wykonanie: Na dno słoika czosnek i korzeń chrzanu potem ogórki (układać dość ciasno)
na wierzch (na ogórki) gałązka kopru zalać zalewą (nie gotować ) tak aby zalewa pokryła wszystko. Zakręcić .Odstawić . Tak przygotowane już po paru dniach są pyszne, a mogą stać ponad rok
Ogórki konserwowe
Składniki zalewy:
- 1 szklanka octu 6 % (ew.0,75 szkl. octu 10 %)
- 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula
Do słoików:
- gorczyca
- marchew
- koper
Wykonanie: 1. Zrobić zalewę, 2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć gorczycę (ja daję "na oko" około 15 ziarenek), obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz koper., 3. Poukładać ciasno w słoikach ogóreczki, 4. Zalać zalewą (nie musi być zimna, wystarczy lekko przestudzona), 5. Pasteryzować około 12 minut.
Ogórki na zupę
Składniki
5 kg ogórków raczej większych
koper
czosnek
sól
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, powierzając ten trud malakserowi, włożyć do kamionki, przesypać solą, odstawić na dobę bądź dwie, aby puściły sok. Przygotować słoiki, najlepiej małe "dżemowe", na dno włożyć baldach kopru i ząb solidny czosnku. Nakładać ogórkową "sieczkę", lekko ugniatając. Zakręcić słoiczek, odstawić w chłodne miejsce.
Podana ilość wystarcza na 17 słoików.
Ogórki królewskie
Składniki
2 kg ogórków
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
do słoików:
koper
czosnek
gorczyca
Zagotować zalewę. Ostudzić.
Ogórki podzielić na 4 części wzdłuż. Posolić. Odstawić na 3 godz.
Odcedzić, włożyć do słoika, zalać zalewa, do słoika dodać koper, czosnek i gorczyce.
Pasteryzować- krotko! :
OGÓRKI w zalewie z sosu sojowego /pikantne/
Składniki
• 3 ogórki gruntowe
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki octu 10%
• 1/2 łyżki soli
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1/2 łyżeczki
• papryki chili w proszku
• ogórki obrać i pokroić w grube plastry
• ułożyć w słoikach
• zagotować wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier, sos sojowy, papryka chili)
• zalać ogórki gorącą zalewą, natychmiast zamknąć słoiki i pasteryzować 5 min
Ogórki z papryką i selerem na zimę
Składniki
4 kg ogórków
4 szt papryki czerwonej
1/2 kg cebuli
1 duży seler
zalewa:
6 szklanek wody
3 1/2 szklanki cukru
3 szklanki octu
Ogórki ze skórką pokroić wzdłuż i na pół czyli w słupki, paprykę też w słupki, cebulę w półplasterki, seler obrać i też pokroić w słupki. Warzywa przełożyć do miski i zalać zalewą ( 9 szklanek zimnej wody i 1 szklankę soli) i to pozostawić na 3 godziny.W przygotowane słoiki nasypać gorczycy, włożyć odcedzoną sałatkę i następnie zalać nową zalewą (6 szklanek wody, 3 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki octu - zagotować). Zalać słoiki zalewą i zakręcić. Słoiki z sałatką należy zapasteryzować, wstawiając do garnka z gorącą wodą należy gotować je 3 minuty i odstawić z ognia, zostawiając słoiki w garnku do ostudzenia.
Życzymy smacznego!
[Msz]
Komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!