Składniki:
1. grzybki małej i średniej wielkości;
2. cebula;
3. 2 szkl. wody;
4. 0,5 szkl. octu 10%;
5. liść laurowy;
6. ziele angielskie;
7. 2 łyżeczki soli;
8. 5-6 łyżeczek cukru.
Grzyby przygotowanie:
Grzyby przebieramy i odrzucamy robaczywe. Odcinamy częściowo nóżki i jeżeli trzeba kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy od momentu zawrzenia jakieś 5-10 min. Odcedzamy.
Zalewa przygotowanie:
Z wody, octu i reszty przypraw przygotowujemy zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną cebulę i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Grzyby łączymy z zalewą i przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Wkładamy do garnka z letnią wodą i gotujemy. Od momentu zawrzenia gotujemy 10 minut i zostawiamy w garnku do wystygnięcia. Sprawdzamy czy pokrywka jest wklęsła.
Grzybki na gęsto
Składniki
• świeże grzyby leśne (podgrzybki, kurki, rydze, opieńki, gąski, maślaki
• etc.)
• sól, pieprz ziarnisty czarny, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i sparzyć we wrzątku-ok.3-4 minuty.; odcedzić obmyć z szumu w zimnej wodzie i przełożyć do słoika, na dno którego należy wsypać ziele, pieprz i liść laurowy. Ugotować solankę jak do ogórków małosolnych- tzn. 1 czubata (ale nie za bardzo) łyżka soli na litr wody i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 3 dni po godzinie, a po tygodniu jeszcze raz godzinę. Tak przygotowane grzyby, utrzymają się przez całą zimę i są świetną bazą do wszelakich sosów, zup grzybowych oraz jako farsz do naleśników, krokietów ,domowej pizzy, gołąbków wegetariańskich, czy innych dań które wam przyjdą do głowy. Po otwarciu słoika, grzybów nie należy odsączać zalewy bo w niej zawarty jest cały „cymes”. Lepiej przełożyć je na patelnię i przesmażyć lub zredukować płyn w garnku często mieszając aby się nie przypaliły.
Kajzerki z grzybowym nadzieniem
Składniki
4 kajzerki
4 średniej wielkości pieczarki lub inne grzyby
1 cebula
2 jajka
4 plastry żółtego sera
szczypiorek
sól, pieprz
ketchup
masło
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, smażyć na małym ogniu na maśle. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić. Żółty ser również pokroić Wszystkie pokrojone składniki wymieszać, doprawić. Obciąć górną część kajzerki, wydrążyć środek, na jego miejsce nałożyć wymieszane składniki, polać ketchupem, zamknąć odkrojoną częścią kajzerki. Wstawić do piekarnika 250 st. z termoobiegiem na kilka minut. Podawać ciepłe.
Grzybowe paszteciki
Składniki
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
60 dag grzybów
leśnych albo pieczarek
pół główki kapusty
białej (poszatkować)
2 cebule (w kostkę)
2 jajka
3 łyżki oliwy
sól , pieprz do smaku
1 jajko do smarowania ciasta
Przygotowanie:
Grzyby posiekać, podsmażyć z kapustą i cebulą, składniki wymieszać z jajkami, oliwą dodać sól , pieprz Ciasto rozłożyć na blacie. Farsz rozsmarować na cieście, zrolować. Ciasto grzybowe podzielić na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować roztrzepanym jajkiem piec ok.25 minut w tem.190 stopni.


[Msz]