R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Grzyby marynowane i nie tylko /przepisy czytelników/
2018-09-25 13:20:00 Artykuł czytany 7268 razy


Jako, że sezon na grzyby mamy w pełni przedstawiamy kilka przepisów na marynaty i dania z grzybami.


Grzybki marynowane

Składniki:
1.    grzybki małej i średniej wielkości;
2.    cebula;
3.    2 szkl. wody;
4.    0,5 szkl. octu 10%;
5.    liść laurowy;
6.    ziele angielskie;
7.    2 łyżeczki soli;
8.    5-6 łyżeczek cukru.


Grzyby przygotowanie:

Grzyby przebieramy i odrzucamy robaczywe. Odcinamy częściowo nóżki i jeżeli trzeba kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy od momentu zawrzenia jakieś 5-10 min. Odcedzamy.

Zalewa przygotowanie:

Z wody, octu i reszty przypraw przygotowujemy zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną cebulę i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Grzyby łączymy z zalewą i przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Wkładamy do garnka z letnią wodą i gotujemy. Od momentu zawrzenia gotujemy 10 minut i zostawiamy w garnku do wystygnięcia. Sprawdzamy czy pokrywka jest wklęsła.


Grzybki na gęsto

Składniki
•    świeże grzyby leśne (podgrzybki, kurki, rydze, opieńki, gąski, maślaki
•     etc.)
•    sól, pieprz ziarnisty czarny, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

Grzyby dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i sparzyć we wrzątku-ok.3-4 minuty.; odcedzić obmyć z szumu w zimnej wodzie i przełożyć do słoika, na dno którego należy wsypać ziele, pieprz i liść laurowy. Ugotować solankę jak do ogórków małosolnych- tzn. 1 czubata (ale nie za bardzo) łyżka soli na litr wody i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 3 dni po godzinie, a po tygodniu jeszcze raz godzinę. Tak przygotowane grzyby, utrzymają się przez całą zimę i są świetną bazą do wszelakich sosów, zup grzybowych oraz jako farsz do naleśników, krokietów ,domowej pizzy, gołąbków wegetariańskich, czy innych dań które wam przyjdą do głowy. Po otwarciu słoika, grzybów nie należy odsączać zalewy bo w niej zawarty jest cały „cymes”. Lepiej przełożyć je na patelnię i przesmażyć lub zredukować płyn w garnku często mieszając aby się nie przypaliły.


Kajzerki z grzybowym nadzieniem

Składniki
4 kajzerki
4 średniej wielkości pieczarki lub inne grzyby
1 cebula
2 jajka
4 plastry żółtego sera
szczypiorek
sól, pieprz
ketchup
masło

Pieczarki i cebulę drobno pokroić, smażyć na małym ogniu na maśle. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić. Żółty ser również pokroić Wszystkie pokrojone składniki wymieszać, doprawić. Obciąć górną część kajzerki, wydrążyć środek, na jego miejsce nałożyć wymieszane składniki, polać ketchupem, zamknąć odkrojoną częścią kajzerki. Wstawić do piekarnika 250 st. z termoobiegiem na kilka minut. Podawać ciepłe.


Grzybowe paszteciki

Składniki

2 opakowania  gotowego ciasta francuskiego
60 dag grzybów
leśnych albo pieczarek
pół główki kapusty
białej (poszatkować)
2 cebule (w kostkę)
2 jajka
3 łyżki oliwy
sól , pieprz do smaku
1 jajko do smarowania ciasta

Przygotowanie:

Grzyby posiekać, podsmażyć z kapustą i cebulą, składniki wymieszać z jajkami, oliwą dodać sól , pieprz Ciasto rozłożyć na blacie. Farsz rozsmarować na cieście, zrolować. Ciasto grzybowe podzielić na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować roztrzepanym jajkiem piec ok.25 minut w tem.190 stopni.



[Msz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoCzerwiec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje