Składniki:
Składniki
na roladę
100 g mrożonego szpinaku w liściach
2 spore marchewki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka sojowego
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
krem sojowy
szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki oliwy z pomidorów suszonych
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek mąki ryżowej
sól
farsz
10-12 pomidorów suszonych z zalewy
1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Marchewki obieramy, jedną ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Jeżeli dodajemy kurkumę to wsypujemy ją na rozgrzany olej i chwilę smażymy. Drugą ścieramy na mniejszych oczkach i odstawiamy.
Płatki owsiane mielimy na mąkę i dodajemy mleko, olej, makę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy szpinak, a do drugiej obie marchewki.
Ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łączymy, wyrównujemy łyżką i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min.
Ciasto studzimy, przewracamy na blat papierem do góry i delikatnie go zdejmujemy.
Przygotowujemy masę sojową.
Do blendera wlewamy mleko, sok z cytryny, musztardę i sól. Chwilę blendujemy do spienienia.
Dodajemy powoli olej, olej z zalewy pomidorów i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Wsypujemy mąkę ryżową, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.
Pomidory odciskamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z poszatkowaną czerwoną cebulą.
Na blat kładziemy ciasto zapieczoną stroną do góry. Wykładamy masę sojową i rozprowadzamy łyżką zostawiając trochę wolnego miejsca na krótszych bokach i jednym dłuższym.
Układamy pomidory z cebulą.
Delikatnie zwijamy roladę.Staramy się nie uciskać, ugniatać za mocno, żeby ciasto nie popękało. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na noc do lodówki.


____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
